Det hender jeg kommer til barnehager som har mye språkmateriell, og det er så moro å komme til slike barnehager. Jeg er i en barnehage nå hvor styrer i barnehagen nylig kjøpte inn disse flotte tavlene. De er kjøpt på http://www.inspirica.no
Tavlene er i A3-format, og det er tavler i ulike kategorier:
- DYR I SKOGEN
- DYR I VANNET
- PÅ GÅRDEN
- KJÆLEDYR
- DYR I VERDEN
- GRØNNSAKER
- FRUKT OG BÆR
- MATVARER
- SØTSAKER
- DRIKKE
- ROLLELEK
- I HAGEN
- I HUSET
- YRKER
- MENNESKER
- TRANSPORT
- VERKTØY
- PÅ GÅRDEN
- I NATUREN
- KLÆR
- TRAFIKK
- FØLELSER
- PREPOSISJONER
- FARGER
- AVFALSSORTERING
- VASKEROM
- SOVEROM
- BAD
- KJØKKEN
- STUE
- GJENSTANDER
Her er mine forslag til hvordan du kan bruke slike tavler:
- Tavlene er fine som utgangspunkt for å starte en samtale. Man kan samtale om hva man liker å spise, hvilke kjæledyr man har hjemme, ting man har i huset, situasjoner der man opplever ulike følelser osv. Jeg har prøvd ut tavlene med 2-3 barn, og det ble fine samtaler, og særlig tematavlene med dyr var spennende.
- Man kan bruke tavlene til å øke språkforståelse, for eksempel ved at den voksne spør: «Hvor er…ananas?» eller «Kan du finne…kiwi?» Så kan barnet peke på det riktige bildet.
- Du kan øve på å øke ordproduksjonen, at barnet skal lære å si ordene. Da kan du for eksempel peke på et av bildene og si «Hva er dette?», og barnet sier ordet. Her er det gøy hvis barnet og den voksne bytter på å spørre hverandre.
- Jeg pleier ofte å sortere ord i kategorier. Da får barn noen knagger å henge ordene på, og det er lettere å huske og lære ord. Dette kan man gjøre med disse tavlene også. Jeg har kopiert dem, og klippet ut bildene, og så sorterer vi dem etter rett kategori. Øvelser med sortering er alltid gøy!
- En aktivitet jeg er glad i, og bruker mye, er en øvelse der man skal beskrive et av bildene, og så skal de som lytter gjette hvilket ord/bilde jeg beskriver. Dette er en flott måte å øve seg på å bruke ord for å beskrive en gjenstand. Her kommer et eksempel: La oss si at et barn skal beskrive en gjenstand på denne tavla. Et barn som har utviklet gode begreper kan beskrive det hun/han tenker på med mange ord, slik at det er lettere for den som lytter å forstå hva barnet mener. Et barn som derimot ikke har så gode begreper, bruker få ord når de skal beskrive noe, og det kan være vanskelig for mottaker å forstå. Se om du forstår hvilken ting jeg prøver å beskrive ved disse to eksemplene: 1. Det er noe på kjøkkenet. Noe jeg har hjemme.
2. Det er en ting vi har på kjøkkenet som er rundt, og har håndtak, og vi kan ha lokk på den. Vi bruker den på komfyren, og vi lager mat oppi den. Den har sølvfarge, og litt svart.
Det er MYE lettere å forstå hva jeg beskriver i punkt 2 😉
- Fargetavlene kan også brukes til sortering. Man kan ta frem fargeark, kopiere og klippe ut bildene, og sortere dem i rett farge. Eller man kan gå på fargejakt og finne fargene på tavla.
- Preposisjonstavla: Her kan man spørre «Hvem står foran noe?»
- Tavlene kan brukes i en liten gruppe, eller i samlingsstund i barnehagen. De kan henges på veggen, eller man kan sitte rundt et bord og samtale om et tema.
Lykke til! Språktrening er gøy